Veľa vecí, ktoré sa na prvý pohľad javia ako odpad, sa dá druhýkrát využiť. Hoci je bežné, že keď očistíme zemiaky alebo mrkvu, šupky z nich hodíme priamo do bio odpadu. Po prečítaní tohto článku to však už určite robiť nebudete!
Jablková šupka má milión využití
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, či je vôbec danú zeleninu alebo ovocie nutné šúpať? Mnohé šupky sú totiž jedlé – patria k nim aj tie zo zemiakov, mrkvy, jabĺk, hrušiek, paradajok, uhoriek, cukety, kiwi aj baklažánu. V prípade jabĺk však odporúčame šupky použiť aj na čajovú zmes. Stačí, ak ich vysušíte, nakrájate a pridáte k nim sušené hrozienka, klinčeky a kúsky škorice. Túto zmes potom iba zalejte horúcou vodou. Podobne sa dajú, samozrejme, využiť aj šupky z hrušky. Ďalším tipom na použitie jablkových alebo hruškových šupiek sú sladké, ale hlavne zdravé chipsy. Zmiešajte hnedý cukor, múku a mletú škoricu, nasypte do zmesi jablkové šupy a dobre ich obaľte. Potom ich upečte na 200 stupňoch na papieri na pečenie asi 30-45 minút. Počas pečenia ich nezabudnite párkrát premiešať, aby sa nepripálili.
Pohnojte si izbové rastliny
Banánové šupky zasa môžete využiť na starostlivosť o rastliny. Najmä tie s veľkými zelenými listami potrite vnútornou stranou banánovej šupky. Zbavíte ich nielen prachu, ale dodáte im aj živiny, lesk a sviežosť. Šupky tiež môžete nakrájať na menšie kúsky a pridať ich priamo do kvetináča okolo spodnej časti rastliny. Prečo ale šupky nevyužiť druhýkrát aj v kuchyni? Uložte ich na plech s namarinovanými a okorenenými kuracími prsiami a pečte pri teplote 190 stupňov asi pol hodinu. Vďaka tomuto “vylepšeniu” sa mäso stane šťavnatejším a jemnejším a nespáli sa, ani nevysuší. Zo šupiek zo zemiakov si môžete podobne, ako z tých jablkových, urobiť chipsy. Zemiaky však pred šúpaním poriadne umyte. Potom šupy nakrájajte na menšie plátky a ponorte na hodinu do vody s ľadom. Osušené ich potom opražte na panvici s olejom, alebo upečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov. Pred podávaním ich ešte nezabudnite posoliť.
Čaj na žalúdok a močové cesty
Cibuľové šupy zasa poslúžia ako farbivo na veľkonočné vajíčka. Vajíčka jednoducho uvarte s týmito šupami a získate hnedé až fialové sfarbenie. Využitie cibuľových šupiek siaha opäť aj k rastlinám – zmiešajte ich s litrom vody a zmes nechajte vo vzduchotesnej nádobe aspoň týždeň. Následne ju môžete zriediť s ďalšou vodou (cca 10 litrami) a používať na zalievanie izbových rastlín. Zo šúp, lepšie pvedané škrupiniek z orechov, si môžete spraviť dokonca aj peeling na nohy. Pomeľte ich na drobné čiastočky a zmiešajte s rastlinným olejom. A čo tak orechový čaj? Hoci to znie zvláštne, takýto odvar má protizápalové a antibakteriálne účinky a pomáha pri problémoch so žalúdkom alebo močovými cestami. Stačí iba 10 šúp z orechov chvíľu povariť v 1/2 l vody. Najbližšie vám už teda šupy zo zeleniny a ovocia v koši určite zavadzať nebudú.